Modernisme i Reus

Porto tota la vida dient que m’agrada molt la ciutat de Reus, però l’únic argument que tenia per defensar-ho era el fet que la meva mare és de Mont-roig del Camp i per tant, la ciutat on va néixer Antoni Gaudí era la que tenien més prop i d’on m’ha explicat moltes vivències. La setmana passada, com sol ser habitual cada any, vaig fer vida al Baix Camp i una de les activitats que vam escollir fer va ser descobrir la cara modernista de Reus. Després de passar pel centre Gaudí a buscar un mapa de la ruta modernista vam resseguir l’itinerari marcat –a l’inrevés per a ser una mica més originals- tot admirant façanes més o menys ben conservades, edificis reutilitzats i altres en estat d’abandó.

modernisme

El meu edifici preferit va acabar sent l’Hospital antituberculós de Rubió. Si bé és un dels més pocs magnificents, la seva austeritat i el fet que et sobtés trobar-te aquell petit pati enmig de la ciutat va cridar la meva atenció. Cal destacar també la Casa Navàs i em va fer gràcia l’escultura dedicada al Gaudí adolescent jugant a bales.

Però el que no m’esperava era conèixer l’Institut Pere Mata, construït per Domènech i Montaner entre 1897 i 1912 com a hospital psiquiàtric, sense que m’hi enviés cap metge. El pavelló que es mostra al públic –actualment deshabitat- va ser construït per a la crème de la crème de la burgesia catalana, els quals van finançar tot el projecte a canvi d’un pavelló on poguessin enviar els seus fills que lluny d’estar malalts com la resta de pacients, podien necessitar en algun període una etapa de reclusió. Tot i així, l’arquitecte va tenir especial cura en detalls per tal d’assegurar la reclusió, però sense oblidar el confort dels qui s’hi hostatjaven. Les reixes estan dissimulades, les escales i les baranes arrodonides per evitar accidents i les parets estan recobertes de ceràmica. Els colors de les vidrieres col•laboren a crear un ambient relaxat adequat a aquests malalts.

About rosersl

Des de l'octubre del 83, he viscut en un petit poble de muntanya d'uns 600 habitants situat a la falda dels Ports de Tortosa-Beseit (Els Reguers). En complir la majoria d'edat, vaig fer les maletes i vaig marxar a Barcelona ja que des de que era una adolescent i sense saber-ne gairebé els motius m'havia posat entre cella i cella que volia ser periodista... No, no sóc persona de ciutat, però sense adonar-me'n ja fa més de 10 anys que visc a cavall de dos móns: el rural i el cosmopolita. Això i l'altre món, el de la ficció literària, que em té totalment enganxada... Mostra totes les entrades de rosersl

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: